1919. godina


1919.

Stvaranje Socijalističke radničke partije Jugoslavije (SRPJ)

20-23. travnja 1919. godine u Beogradu se osniva Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista) SRPJ(k). Pored Radićevog HSS-a ovo je bila nova značajna opozicija hegemoniji beogradskog dvora. Stranka je bila jedna od rijetkih svejugoslavenskih stranaka (nije imala regionalni karakter nego je uključivala članove iz cijele kraljevine), a njezin program bazirao se na kombinaciji boljževizma, lenjinizma i uspostavi sovjetske republike po uzoru na rusku SFSR. Kao stranka koja je postajala iznimno popularna počela je predstavljati veliku prijetnju režimu jer je budila u narodu revolucionarno raspoloženje.

Stvaranje Jugoslavenske demokratske stranke (JDS)

svibanj 1919. godine na Konferenciji ujedinjenja u Sarajevu se osniva Jugoslavenska demokratska stranka (JDS) ili još nazivana samo Demokratska stranaka (DS) s programom integralnog jugoslavenstva i nepomirljive borbe protiv separatizma (prvenstveno hrvatskog). Stranka djeluje u svim dijelovima tadašnje Jugoslavije, ali joj je težište ipak u Srbiji. Iako je inicijativu za stvaranje ove stranke dao Svetozar Pribićević, on kao prečanin (Srbin s područja bivše Austro-Ugarske) nije bio pogodna osoba za osvajanje glasova u Srbiji, pa je za predsjednika nove stranke izabran Ljubo Davidović, a Pribićević za potpredsjednika. Davidović ostaje predsjednik sve do 1940. godine.

Versajski mirovni ugovor


28. lipnja 1919. godine potpisuje se Versajski mirovni ugovor kojim je službeno okončan Prvi svjetski rat.

Zauzimanje Rijeke

12. rujna 1919. godine, rani ideolog fašizma, talijanski vojnik i pjesnik Gabriele D'Annunzio preuzima Rijeku - prethodno predstavnici riječkih talijanaša nude Gabrielu D'Annunziju da zauzme Rijeku i da je pridruži Kraljevini Italiji. D'Annunzio okuplja stotinjak (!) legionara - ardita (vojni veterani iz Prvog svjetskog rata) i u čamcima vesla do Rijeke koju 12. rujna 1919. godine okupira i uspostavlja talijansku upravu.

To je rezultiralo velikim negodovanjem vlasti Kraljevstva SHS i apelima međunarodnoj zajednici što je kasnije rezultiralo sklapanjem Rapallskog ugovora 1920. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar