1920. godina


1920.

21. ožujka 1920. godine u Sisku na skupštini HSS-a na Stjepana Radića je izvršen pokušaj atentata. Na Radića je zapucao zastupnik sisačkog ogranka DS-a.

20-25. lipnja 1920. godine održava se drugi kongres komunista u Vukovaru gdje se dosadašnje ime Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunisti) mijenja u Komunistička partija Jugoslavije (KPJ). Tu dolazi do sukoba dviju frakcija partije, revolucionarne (radikalne) i reformističke (oportunističke), gdje pobjeđuje brojnija i radikalnija revolucionarna frakcija koja opredjeljuje KPJ za revolucionarno (oružano) rušenje kapitalističkog/monarhističkog poretka.

8. srpnja 1920. godine kog Sudbenog Stola u Zagrebu započela je bila rasprava protiv Radića, a bio je optužen od državnog odvjetništva za rad protiv države i zato što se protivi ujedinjenju u Kraljevstvo SHS.

4. kolovoza 1920. godine Stjepan Radić biva osuđen na 2 godine i 6 mjeseci tamnice.

12. studenoga 1920. godine Kraljevina SHS i Kraljevina Italija potpisuju Rappalski ugovor. Njime je Kraljevstvo SHS dobilo upravo nad okolicom grada, a Rijeka je postala slobodna država.  No D'Annunzio ga ne prihvaća i talijanska Vlada mora protjerati D'Annunzijeve legionare silom.

27. studenoga 1920. godine Stjepan Radić je amnestiran i sutradan pušten iz zatvora, na sam dan izbora za Ustavotvornu skupštinu.

28. studenoga 1920. godine provedeni su izbori za Ustavotvornu skupštinu. U Hrvatskoj je na tim izborima najveći broj glasova dobila Radićeva Hrvatska seljačka stranka (HSS) i time postala politički predstavnik hrvatskog naroda. Stjepan Radić i njegova stranka HSS nisu priznavali monarhijsko uređenje i akt ujedinjenja hrvatskih zemalja u Kraljevstvo SHS te zbog toga vode politiku opstrukcije odbijanjem sudjelovanja u radu Ustavotvorne skupštine.

Ubrzo nakon ovih izbora Radić mijenja naziv Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Hrvatsku republikansku seljačku stranku (HRSS) čime se naglašava smjer zastupanja republikanskih interesa hrvatskog naroda, ali zbog čega pokreće veliki revolt režima.

24. prosinca 1920. godine talijanske regularne vojne postrojbe napadaju D'Annunzijeve legionare na Kantridi. Brod Kraljevine Italije ispalio je nekoliko projektila prema Guvernerovoj palači gdje je D'Annunzio boravio pri čemu je D'Annunzio bio lakše ranjen. Međusobni okršaj talijanskih vojnika trajao je pet dana pri čemu su poginula 22 legionara, 18 talijanskih redovnih vojnika i 5 civila.

Obznana

30. prosinca 1920. godine izdana je Obznana Kraljevine SHS kojim su sužena razna demokratska prava građana "u nužnoj obrani države". Obznana je bila uperena prvenstveno protiv Komunističke partije Jugoslavije koja je, po uzoru na revoluciju u Rusiji, dizala revolucionarno raspoloženje protiv režima. Obznana je smanjila brojna prava i slobode i bila je usmjerena isključivo protiv onih koji ruše državu (odnosno, komunista), ali je zapravo bila primjenjivana na sve one koji su javno izražavali svoje nezadovoljstvo režimom. Nakon ove Obznane (zabrane komunista) Komunistička partija odlazi u ilegalu.

Nema komentara:

Objavi komentar