1925. godina


1925.

2. siječnja 1925. godine uhićeno je samo vodstvo HRSS-a (Stjepan Radić, Juraj Krnjević, August Košutić, Stjepan Košutić, Josip Predavec) zbog pristupanja Seljačkoj Internacionali odnosno pristupanju HRSS-a komunistima kako se to kvalificiralo.

27. ožujka 1925. godine, Pavle Radić je pred samim kraljem morao pročitati proglas kojim HSS priznaje ustav i državno uređenje monarhije, a ujedno i odustaje od republikanskog uređenja svoje stranke - vraća naziv stranke iz HRSS u HSS i od tada zastupa politiku federalizma. Ubrzo nakon toga, Radić biva puštan iz zatvora, a HSS ulazi u koaliciju s radikalima u kojoj Radić obnaša funkciju Ministra prosvjete, a manji broj članova HSS-a ulazi u vladu kao Ministri bez portfelja. Ova umjetna koalicija dvaju politički suprotnih stranaka (HSS i NRS) nije dugo opstala i Radić ubrzo napušta vladu i vraća se u oporbu.

proljeće 1925. godine, zbog nesuglasica s Ljubom Davidovićem (predsjednikom Jugoslavenske demokratske stranke u kojoj je do tada bio i Pribičević), Svetozar Pribićević napušta JDS i zajedno s još 14 članova, koji su imali zastupnički mandat, osniva Samostalnu demokratsku stranku (SDS) koje je bio i predsjednik.

18. srpnja 1925. godine dolazi do sporazuma HSS-a i NRS-a te se sastavlja Radićevsko-radikalska vlada. Tada se i puštaju na slobodu uhićeni vođe HSS-a.

13. rujna 1925. godine dr. Ante Trumbić sa zastupnicima Hrvatske zajednice (HZ) i disidentima HRSS-a (tad već HSS-a) osniva Hrvatski narodni federalistički klub te političku organizaciju Hrvatski narodni federalistički savez (HNFS).

Nema komentara:

Objavi komentar