1928. godina


1928.

Atentat na zastupnike HSS-a


20. lipnja 1928. godine u Narodnoj je skupštini izvršen atentat na narodne zastupnike HSS-a. Kada ga je HSS-ov zastupnik Ivan Pernar oštro kritizirao, radikalski zastupnik Puniša Račić pucao je sa skupštinske govornice prema klupama HSS-ovaca i odmah ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a teško ranio Stjepana Radića. Ranjeni su bili još i Ivan Pernar i Ivan Granđa. Radić, kojemu je metak završio u trbuhu, biva operiran u Beogradu, nakon čega se vraća u Zagreb. Zastupnici SDK-a i Hrvatskog bloka tada su zaključili da neće više sudjelovati u radu Narodne skupštine smatrajući je nelegalnom i nevaljanom te su se povukli u Zagreb nakon čega je došlo do blokade rada Narodne skupštine.

3. kolovoza 1928. godine zastupničkom bloku SDK koalicije pristupaju zastupnici Hrvatskog bloka dr. Ante Pavelića i dr. Ante Trumbića.

8. kolovoza 1928. godine od posljedica ranjavanja u skupštini umire Stjepan Radić. Seljačko-demokratsku koaliciju (SDK) nastavlja voditi dr. Vladko Maček.

1. listopada 1928. godine stvorena je organizacija Hrvatski domobran - omladinsko krilo Hrvatske stranke prava (HSP). Namjena ove organizacije bila je prikriven ilegalan rad na rušenju režima Kraljevine SHS.

16. listopada 1928. godine izdane su novine Hrvatski domobran koje su zabranjene oko Božića iste godine. U tim novinama surađivali su istaknute političke ličnosti (Vladko Maček i Ante Pavelić).

Nema komentara:

Objavi komentar