1922. godina


1922.

Memorandum Hrvatskog bloka

14. siječnja 1922. godine Hrvatski blok (HB) dogovara memorandum upućen međunarodnoj mirovnoj konfernciji svjetskih sila u Genovi. Tim memorandumom se poziva na hrvatsko državotvorno pravo i ističe se hrvatska državnost.

13. veljače 1922. godine beogradska Politika javno objavljuje memorandum Hrvatskog bloka.

25. veljače 1922. godine definiran je i konačni sadržaj memoranduma Hrvatskog bloka koji je onda upućen predsjedniku vlade Nikoli Pašiću. U memorandumu se od Pašića traži da u delegaciju za Genovu uvrsti i hrvatske predstavnike. Pašić na to nije odgovorio i u Genovu je uputio svoju delegaciju.

Zbog internih razmimoilaženja oko suradnje sa srpskim strankama kao i tome treba li se vratiti natrag u skupštinu i nastaviti boriti parlamentarnim načinom, kao i zbog Radićevog dominantnog vođenja bloka, dolazi do raskola u Hrvatskom bloku koji će se raspasti 1923. prije parlamentarnih izbora.

2. listopada 1922. godine prof. dr. sc. Milan Šufflay otpušten je iz kaznionice u Mitrovici nakon što je izdržao polovinu kazne (kazna od 3,5 godine zatvora za veleizdaju države i navodno špijuniranje). Nastavlja se baviti znanstvenim i političkim radom.

Nema komentara:

Objavi komentar